Sunday 24 March 2013

Uskrsnja jaja - kako ih ofarbati ?

 
Ovih dana lutajuci po internetu otkrila sam bezboj slika farbanih jaja.
 
Pitam se koliko ima nacina za farbanje jaja ?
 
Evo par favorita ,lakih i dekorativnih nacina .
 
 
 
Uskršnja jaja
 

Farbanje jaja sa mrezicom

  1. 1Uskršnja jaja1
    Verujem da svi u kući imate barem jedan džak koji je ostao od kupovine krompira ili nekog drugog voća ili povrća. Umotajte jaje u mrežicu od džaka i vežite koncem. Višak odsecite. Pazite da mrežica ne bude labava da bi se lepo iscrtale njene konture na jajima.
  2. 2
    Skuvati jaja i pripremiti boju.
  3. 3
    Svako jaje obojiti i ostaviti da se malo prosuši na kartonu od jaja.
  4. 4
    Pažljivo da jaje ne bi puklo odsecite mrežicu i jaja premažite nauljenom krpicom.
 
 
Hvala Tiruriru <3
 
 
 
 
Najlaksa tehnika ukrasavanja jaja :)
 

Farbanje jaja decoubage tehnikom

  1. 1
    Jaja skuhajte i ohladite.
  2. 2
    Nadjite salvete sa interesantnim uzorcima. Salveta koju sam koristila na slici imala je samo jedan veliki cvijet sa listovima. Izrezala sam taj cvijet tacno po linijama (malo je pipkavo ako je motiv komplikovan ).
  3. 3
    Umutite bjelance i pripremite cetkicu (moze manja, veca, kakvu imate, manja je bolja ako su vam detalji mali, ali ne pravi razliku).
  4. 4
    Sada stavite izrezan uzorak na jaje i pocnite polako sa jednog kraja da premazujete sa cetkicom koja je dobro natopljena u bjelance. Idite okolo, stvarace se pregibi ali ih ravnajte cetkicom ili prstima, vidjecete motiv ce se prijanjati za jaje kao da je zaljepljeno. Ako imate vise manjih uzoraka tako radite sa svakim. Ostavite da se osusi, kada je mokro od bjelanca boja ce biti tamnija, kada se osusi dobice pravu boju. Ujutro premazite maslinovim uljem i to je to.
  5. 5
    NAPOMENA : 1. Pri rezanju salveta vidjecete da neke salvete imaju dva ili tri sloja, odvojite samo onaj sloj sa slikom, bice tanje I samim tim manje ce se guzvati I ljepse ce se oblikovati prema jajetu. 2. Trazite manje motive, pregibi ce biti manji. Ako je motiv veci I prave se pregibi probajte prstima da ih malo poravnate. Uvijek podjite od sredine prema kraju, specijalno ako su motivi malo veci. 3. Najbolji rezultati su na neofarbanim jajima, ako prvo farbate onda koristite njeznije boje. Na mnogo tamnim bojama se primjete tragovi bjelanjca I boja se razmrlja.
 
 
Hvala Tavuco




Šaranje jaja voskom


 Sastojci:• obična olovka• kutija pribadača s plastificiranim glavicama (može i čačkalica)• velika, debela sveća• jaja• boje u kesicama (one u pigmentu, najjeftinije) Priprema: 1. Na običnu olovku nabodite pribadaču (čiodu) sa loptastim vrhom, to će biti vaš alat za pisanje jaja. 2. Upalite sveću, neka se dobro razgori i oko fitilja nakupi rastopljenog voska. 3. Umačite pribadaču u otopljeni vosak pa na vatru plamena i brzo prinosite jajetu pa pišite: crtom, potezom, tačkama,... Potrebno je malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ako je pretanak namaz, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja uvek pribadaču s voskom otopite u plamenu, to je važno! 4. Išarano jaje umačite u boje koje ste pripremili po uputstvu na kesici (stavite po 2 boje, a vode i sirćeta prema uputstvu). Okrećite jaje. Želite li tamniju boju namačite ga u boji duže vreme. 5. Izvadite jaje iz boje, obrišite ga papirnatim ubrusom i prinesite ga ravno na plinski plamen – na vatru. Pazite prste! Vosak će se otapati pa ga odmah brišite papirnatim ubrusom. 6. Želite li jaje u dve ili više boja onda ga prvo obojite jednom






Farbanje jaja lukovicom

Postupak je sledeći : postavim listić na jaje i oko jajeta umotam parče najlon čarape i vežem u čvor.
Kada je skuvano, izvadim jaja, sačekam minut dva da se ocede i makazama skidam čarapu a biljčicu sastružem nožićem. Kada se ohlade i osuše namažem ih uljem da se sjaje.




Jaja ukrasena slicicama i trakicama

Kuhana jaja ukrasite sa cipkanim trakama ,slicicama ili samoljepljivim cvjeticima






Eto drage moje toliko za danas ,cini mi se da imamo puno posla :)

Pisite mi sta ste izabrale i kako su vam uspjeli radovi .

Zeljela bih vas podsjetiti da se mozete prijaviti kao pratilje na blogu u desnom kutu .

Kao pratilje mozete lakse upisivati komentare :) koje ja obozavam .

Ugodan vikend svima

                           Gaga


1 comment:

  1. Po Tavučinoj tehnici radim već nekoliko godina,možeš ih pogledati na mom blogu, da ti ne ostavljam ovde link i od kada sam otkrila tu tehniku nikada neću raditi dekoraciju jaja na drugi način.Topli pozdrav.

    ReplyDelete

Hvala na komentarima